Вино — це не просто напій, його не пють — ним насолоджуются! А для того, щоб сповна насолодитись багатогранністю та різноманіттям смаку закарпатського вина радимо відвідати дегустацію вин у винних підвалах краю.  Серед основних правил дегустації вин — відповідна послідовність. Від простого до складного. Від білого до червоного. Від молодого до витриманого. Від сухого до солодкого. Від менш міцного до більш міцного. 
      Дегустація (як і споживання вина) повинна пpоходити у пpиємному місці і у відповідній витонченій обстановці. 
     Під час дегустації у Вас буде нагода не лише скуштувати вина, а й дізнатись про них багато цікавого!

Дегустаційні зали Закарпаття

м. Ужгород, вул.Волошина,18Б
Тел.: +380312617589
Моб.тел: +380633523773

shardone.uzgorod@gmail.com

«Шардоне» — перший  ужгородський дегустаційний зал. Винний підвал розташований у самісінькому центрі старовинного міста Ужгород – поблизу унікального середньовічного замку. Легенди, що передаються з покоління в покоління, твердять: саме в цьому підвалі у давні часи збиралися ужгородські вельможі і за келихом доброго вина вели дружні бесіди із заморськими послами. А ще подейкують: підвал з`єднаний підземними переходами з ужгородським замком. Його володарі – графи Другети часто користувалися ними, навідуючись до винного погребу.

У 2007 році, завдяки зусиллям ентузіастів «Асоціації приватних виноградарів та виноробів Закарпаття», цей винний підвал отримав друге життя. На даний час, тут, у дегустаційному залі «Шардоне», представлена продукція від приватного винороба Олександра Ковача, що на Закарпатті очолює Спілку приватних виноградарів та виноробів.

Виготовляти вино в родині Ковач почали з 1997року. Однак офіційним початком виноробства рахуємо 2002 рік, коли вперше взяли участь у фестивалі вина «Червене вино» м.Мукачево. Сьогодні в наших підвалах налічується більше 20-ти сортів вина, а загалом за всі роки у власній вино теці нараховується до 30-ти сортів. Це переважно сухі, сортові, натуральні, марочні вина.

Завітавши до дегустаційного винного залу «Шардоне», Ви зможете взяти участь у дегустації вин, для якої пропонується комбінований кошик із семи позицій сухих, напівсухих, напівсолодких та десертних вин, або ж замовити по келиху улюбленого вина і насолодитися його ароматом та смаком під чудову музику, заїдаючи смачним закарпатським сиром з приватних сироварень області.

Окрім вина, в дегустаційному залі «Шардоне» Ви зможете спробувати і придбати найкращі закарпатські коньяки, натуральні фермерські сири, смачні еко-продукти Закарпаття, а також ексклюзивну крафтову продукцію від Олександра Ковача — винне пиво, яблучний сидр, винний лікер, винне желе, натуральні сортові виноградні соки.

Берегівський р-н, с.Кідьош, вул. Ракоці, 52
Дом.тел: +380314122035
Моб.тел: +380509347671

karlo@sasspince.com.ua 
sasspince@gmail.com    
www.sasspince.com.ua

Приватний винпідвал знаходиться в селі Кідьош, за п’ять кілометрів від  м.Берегово, на обійсті господаря, де він проживає зі своєю сім’єю.

Фермерське господарство «Шош» було створено в 1989 році, одне з перших орендних господарств району. Статус СФГ «Шош» як юридичної особи одержано в 1992 році, якому було виділено 26 га землі та 4 га виноградників. На сьогодні винні підвали «Шоша» пропонують понад 20-ть сортів вина власного виробництва.  

Для отримання винограду сім’я обслуговує 6 гектарів виноградників, на яких вирощується біля 60 столових та винних сортів винограду. Виноградники розміщені на південному схилі гори поряд з селом.

Білі й червоні, сухі та десертні вина виготовляються в домашніх умовах за традиційними технологіями з витримкою у дубових бочках, з використанням старовинних і власних рецептів. Дегустація вин проводиться в затишному дегустаційному залі на 30-40 гостей, облаштованому поряд з винним погребом, де ви можете почастувати до 20 сортів неповторних закарпатських вин, а також закусити їх різною закускою домашнього приготування. Тут гості можуть оглянути найважливіші прилади, що застосовуються при традиційній переробці винограду та виготовленні вина: путтоні для збору винограду, бочки різних розмірів, пляшки для вина.

За традицією горизонтальної дегустації – куштування починають з легкого, білого сухого вина, та завершують солодким червоним вином. Гості мають можливість скуштувати до 20 сортів білих та червоних сухих та солодких вин, як традиційних сортів і рецептів, так і популярних брендів винпідвалу Шош — Жужіка Ти Солодка, Чорна Троянда, Карлот, Мускат кошерне, Кагор білий та Вермути, які мають власні неповторні аромати й букети, та закусити їх легкою закускою домашнього приготування для зняття  смаку попереднього вина із язика, щоб повною мірою насолодитися смаком наступного сорту.

Гості підвалу мають можливість навчитися як правильно вибрати та тримати бокал з вином, засвоїти особливості декантації вина та подачі його на стіл, нюанси поєднання різних сортів винограду та вина в купажах і технології «кюве», а головне – відчути справжній смак домашнього закарпатського вина, створеного виноробною сім’єю Карла Шош (з угорської «шош» — орел) в домашніх умовах, використовуючи надбання та досвід кількох поколінь, за традиційними технологіями з витримкою у дубових бочках, та з використанням старовинних і власних рецептів, із забороною використання води та цукру.

shosh4

Берегівський р-н, с. В. Береги, вул. Газло, 125
Моб.тел: +380992154868, +380667077773

urstaivan@gmail.com
www.urstawine.com

«Пивниці Шюмегі» висічені кийками у підніжжі гори “Кертейс” в північно-східному напрямку від села Бене. Їх вік — понад 400 років. Глибина — від 5 до 25 метрів. Як наслідок, середньорічна температура повітря становить 10-12 градусів.

Тут зберігаються та пропонуються для дегустації вина від виноградаря-винороба Івана Івановича Урсти.

У 1995 році на орендованій плантації, оточеній 200-літнім пралісом «Атак», Іван Іванович посадив першу тисячу кущів винограду. При цьому використав дідівську методику, яка дозволяє розміщення 10 тис. кущів на одному гектарі.

Нині, в Івана Урсти є біля 10 тисяч плодоносних кущів. В основному, це технічні сорти: національна гордість українських селекціонерів – Голубок, грузинський сорт – Сапераві, угорський – Кейкфранкош (Лімбергер), італійський – Трамінер, а також знані в Європі сорти Леанка, Рислінг, Біанка, Черсегі Фюсереш (з угор. – «Пряний Черсегі»). З них він виготовляє високоякісні вина.

Справді унікальний витвір майстра – десертне вино «Чорний Токай» — «Унікум» із «родзинкою», утворених благородним грибком Botritis.  Фахівці знають – смак вина залежить від місця, де виростає виноград. Виноградники розташовані і ростуть в екологічно чистій зоні району, в урочищі “Мала гора”, на висоті 200-250 метрів над рівнем моря. Гора оточена змішаним дубово-буковим лісом. Унікальні грунтово-кліматичні та екологічні умови, південно-західні сприяють вирощуванню солодкого винограду.

Мікровиноробство, переробка винограду водиться за дідівською та кахетинською технологіями, спрямована на виготовлення високоякісних, марочних, високоекстрактивних вин. Видержка вин проходить в дубових бочках, не менше ніж 18 місяців.

ursta8

м. Берегово, вул.Виноградна, 37а

Тел.: +380664770240

Підвал, розташований по вулиці Виноградній, був вирубаний 400 років тому, і вже сама атмосфера в ньому налаштовує на зустріч з чимось незвичайним. Вражають стіни з монолітних скель вулканічної породи туф, ідентичною породам Токаю і Егера.

100-метровий підвал на глибині 7-8 метрів під землею славиться унікальним мікрокліматом; в ньому підтримується температурний режим 12-13 градусів. Особливу роль відіграє спеціальна флора.

Підземелля дісталося Василю Надю в аварійному стані. Кілька років він ремонтував його, очищав від сміття, відновлював природну вентиляцію. У глибинній частині підвалу знаходиться приховане від очей відвідувачів сховище, де винороб зберігає свої винні архіви за 14 років, відкладаючи щороку зразки своїх вин.

Після відвідин винного підвалу туристів запрошують покуштувати напій в невеликому дегустаційному залі, обладнаному при вході. На виноробні «Nota Bene» виробляють більше 15 сортів вин. Велика частина з них — сухі. Крім класичних Каберне Совіньон і Мерло, в лінійці червоних вин Цвайгельт з характерним вишневим смаком, який в Австрії часто використовують для приготування глінтвейну. В Україні Цвайгельт, крім Берегівського та Мукачівського районів, зустрічається рідко. Тут також дозріває вино ще одного австрійського сорту Блаубургер, виведеного тим же селекціонером, що і Цвайгельт.

Серед сухих білих вин — Совіньон Блан, Шардоне, Мюллер Тургау, Королівська Леанка і Мускат Оттонель. Цікавий і сорт Мюллер Тургау, який в Україні теж зустрінеш рідко. Ноу-хау винороба — закарпатський «Чорний доктор». На відміну від кримського аналога, це вино не десертне, а напівсолодке.

Оскільки туристи на пострадянському просторі привчені до солодких тональностям десертних вин, тут їм пропонують Ізабеллу, Кагор і королеву місцевого виноробства — «Троянду Закарпаття».

Всі вина витримуються в дубових бочках, за класичною схемою. А коли вина дозрівають, розливаються в скляну тару.

Цікаво, що Василь Надь власноруч виготовляє дубові бочки із закарпатського дуба.

«Завдання моєї виноробні — слідувати традиціям виноробства краю!», — стверджує Василь Надь.

м.Берегово, вул.Виноградна, 37/2
тел.офіс: +380314142237
моб.тел: +380506727152
моб.тел: +380509091294

info@bereg-vine.com
http://bereg-vine.com

«Старий підвал» — це невеличкий, але дуже старовинний підвал, який має солідний вік – біля 300років.

Відповідно до грамоти 1247 року, яка надала Береґсасу (назва Берегова до 1946 року) статус королівського міста, городяни сплачували податки не золотими, а десятиною врожаю з виноградників. Окрім того, щороку відправляли десять 300-літрових діжок вина у пивниці Мукачівського замку — особисто для монарха. Дослідники твердять, що той полюбляв біле вино з винограду серемський зелений. Чим воно тішило смак Бели IV, можна з’ясувати у «Старому Підвалі», що на вулиці Виноградній у Береговому. Щоправда, є цього вина зовсім небагато — ягоди, з яких було зроблене «Серемське Зелене», зібрали в 2006 році з останніх у районі 64-х кущів.

«Старий Підвал» – це невеличкий, але дуже старовинний підвал, стіни якого окриті тонким шаром благородної патини і пороху століть, викликає повагу і цікавість своїм виглядом. Пивниця розташована в горі, по якій колись проходили північні кордони Римської імперії і має солідний вік – понад 300 років.

За народними переказами такі підвали були видовбані вручну полоненими турками,яких удільні князі після переможних битв засилали в свої володіння. Сліди кайла на стінах видні до цього часу.

У «Старому Підвалі», визнаними виноробами виготовляються виключно сухі марочні вина з історичних районованих сортів винограду Берегівського виноробного краю за традиційними технологіями, які витримуються у дубових бочках.

Одержані ними нагороди винних конкурсів та фестивалів — це данина природним якостям сортів винограду, самовідданості та мистецькому вмінню виноробів одержати прекрасний напій з дивного витвору природи — грона винограду.

Хто зайде до нас — щиро привітаємо, пригостимо традиційними винами «Старого Підвалу», які самі про себе «говорять» мовою винограду та мовою душі, а під час дегустації знову і знову підштовхують на повторення цих приємних миттєвостей стосунків Вина з Людиною.