Закарпатська область славна своїми винними та кулінарними далеко за її межами. Проведення фестивалів та ярмарок вже давно здобули популярність в області. Проходять такі дійства як в містах обласного значення, так і в досить віддалених гірських селах, що дозволяє залучити місцеве населення до їх проведення і тим самим принести хоч якийсь заробіток та зайнятість у вільний від традиційної роботи час.

Загалом винні фестивалі проводяться протягом усього року і зазвичай збирають досить велику кількість відвідувачів. Фестивальний туризм в області постійно розвивається і має значні перспективи, особливо враховуючи близькість Європи, що може забезпечити стабільний потік відвідувачів з різних країн. Першочерговою проблемою сьогодні є низький рівень організації та недостатня підтримка владними структурами існуючих фестивалів. Та на все потрібен час і враховуючи тенденції останніх років можна з впевненістю сказати, що кількість та якість фестивалів Закарпаття значно покращилася.

wine

Календар винних фестивалів Закарпаття

Розпочинає рік фестиваль домашнього вина «Червене вино» у м. Мукачево, що традиційно проводиться на Старий Новий Рік з 1996 року. Це якраз той час коли вино з минулорічного врожаю якраз настоялось та придбало всі свої найкращі смакові якості. З кожним роком кількість відвідувачів, як і учасників збільшується, досягши рекордної відмітки в 150 тис. осіб. Гостям тут пропонують біле, червоне, рожеве, гаряче та холодне вина. Окрім традиційних для Закарпаття – Ізабелли, Лідії, Кадарки, Сапераві та Каберне, можна спробувати вина Європейських сортів – Цвайгельт, Трамінер, Черсегі, Фюсереш, Іршаі, Олівер, Мускат, Мюллер та Тургау. За підсумками фестивалю нагороджують переможців у різних категоріях. Найкращих серед виноробів-аматорів визначає журі, яке складається з висококваліфікованих фахівців виноробства.

Фестиваль «Ужгородська палачінта» проводиться щорічно в лютому в місті Ужгород і символізує проводи зими. Масляна – це давній слов’янський звичай. Назва фестивалю — «палачінта» (від угорськ. «palacsinta»), що на закарпатському діалекті означає «млинець». Рум’яні млинці – головний атрибут свята, що символізує сонце. Тут можна спробувати глінтвейн, приготований на ватрі, різні види млинців, взяти участь в конкурсах та розвагах. В програмі обов’язковим дійством є спалення чучела зими.

Щороку на початку весни у м. Берегово проходить міжнародний фестиваль вина. Це містечко уже давно отримало неофіційний статус винної столиці західної України. Тут кращі місцеві винороби створили винний орден Святого Венцела — покровителя виноградної лози. Члени організації всіляко популяризують винну славу Берегівщини і саме з цією метою й організовують фестиваль. Щовесни на ньому свою продукцію представляють великі підприємства і винороби-приватники. Кількість учасників сягає близько сотні. Переважно це представники виноробної галузі із України та Угорщини.

Сакура – рідкісна нетипова рослина, яка зростає в особливих умовах. Саме сакура змогла прижитися в Ужгороді та стала символом міста-космополіта, толерантного до самих різних культур, поглядів і та ментальностей. Фестиваль «Сакура-фест» – це можливість насолодитися красою цвітіння сакур у самому центрі Європи, а також відвідати культурні та мистецькі заходи, що відбуваються у різних куточках міста. На виставці-ярмарці, що останні роки відбувається на найдовшій в Європі липовій алеї можна ознайомитися і придбати продукцію місцевого виробництва, в тому числі й виноробську.

Традиційно в травні Ужгород запрошує мешканців та гостей Закарпаття скуштувати натурального вина та меду на фестивалі «Сонячний напій».

 У фестивалі беруть участь кілька десятків виноробів краю. В старовинних королівських підвалах (відомі під назвою «Совине гніздо») можна безкоштовно продегустувати понад 50 якісних і «правильних» вин, сортові вина на основі європейських благородних сортів винограду та ексклюзивні  авторські купажі (наприклад «Чорного принца», «Сонце в бокалі», «Космічне», «Жужіка ти солодка»).

 Фестиваль приділяє велику увагу культурі споживання вина – організатори дбають про скляні келихи з атрибутикою свята замість пластикового посуду. Під час фестивалю спеціально створена дегустаційна комісія обирає найкращі вина – винороби отримують «золоті», «срібні» й «бронзові» відзнаки.

 У медових павільйонах, що розташовуються навколо льохів, бджолярі пропонують найпопулярніші медові продукти — квітковий, «майський», липовий мед, пилок, віск, медові соти і навіть медовуху. Крім того, гості фестивалю матють можливість придбати сувеніри, солодощі, молочні делікатеси (вурду, бринзу, домашній сир), продукти закарпатських сироварень,  посмакувати шашликами, печеною рибою, картоплею, бограчем та іншими традиційними стравами Закарпаття.

 Захід супроводжується культурно-розважальною програмою, різноманітними атракціями, виступами художніх колективів та розіграшем призів.

Цього ж місяця фестиваль виноградарів-виноробів «Угочанська лоза» відбувається в місті Виноградів. Свято, що проводиться вже в 11-й раз, уже стало доброю традицією, що знайомить гостей краю з цікавим та вишуканим світом вина. Фестиваль покликаний популяризувати туристичний потенціал регіону, сприяти відновленню традицій місцевого виноградарства та виноробства. Також тут можна зустріти вироби народного мистецтва в яких виражено етнічну самобутність району.

У програмі святкувань на гостей чекають: конкурси серед кращих винарень регіону; театралізовані шоу; концертна програма; організація виставок. Окрім того, для усіх охочих знайомство з творами народного мистецтва, дегустація кращих національних страв, а також прекрасна душевна атмосфера та цікавий відпочинок.

Найбільш відомим винним фестивалем Закарпаття є ужгородський фестиваль молодого вина «Закарпатське Божоле». Найкращі винороби регіону пропонують тут свої винні шедеври гостям свята. Протягом двох днів в кінці листопада винороби виставляють на фестивалі від 7 до 15 різних сортів молодого вина – виробленого з урожаю цього ж року, яке ще зберегло аромат сонця, запашного літнього дня і свіжого винограду. Одна умова: вина повинні бути виключно з благородних сортів, а не дешеві гібриди.

Під час божоле-днів вино не тільки п’ють. Про нього дізнаються й багато цікавого: організатори розповідають історію виноробства в Закарпатті, традиції вживання та особливості цієї унікального професії.

Традиція святкування Божоле виникла в 19 столітті у виноградарів регіону Божоле у Франції. Їх вино дозрівало раніше за всіх, збір винограду починався раніше, ніж в інших місцях, а ферментація вина проходила під час його транспортування баржами по річці Сені або візками в передмістя Ліона. Саме завдяки короткому терміну дозрівання Божоле воно зберігає легкість і аромат, який відрізняється рік у рік, залежно від урожаю і погодних умов.