wine-toursim1 Принципи винного туризму у світі дуже прості: дегустувати вина тільки в місцях їхнього безпосереднього виробництва, щоб міцно зв’язати у своїй пам’яті та уяві букет і смак напою з таємницею його походження через природу, історію та дух місцевості, технологічну культуру виробництва, особисто познайомитися з виноробами, дізнатися про вікові традиції господарства.

На Закарпатті винний туризм активно розвивається з ряду причин. По-перше, наш край є провідним регіоном за кількістю відвідин туристів: саме тут зосереджена велика кількість культурно-історичних пам’яток, динамічно розвивається індустрія обслуговування. По-друге, так історично склалося, що Закарпаття, внаслідок географічних, екологічних, кліматичних, культурних та соціальних умов, є одним з найбільших в Україні виробників і експортерів якісних сортових вин. Туристів даний регіон приваблює не тільки національною кухнею, але й регіональними винами, а також численними дегустаціями та національними святами, пов’язаними зі збором винограду та дозріванням винного напою. Багато закарпатських вин можна скуштувати тільки безпосередньо на Закарпатті, де існує цілий культ вина зі своїми особливостями і ритуалом споживання.

Сьогодні Закарпаття має у своєму розпорядженні великі туристичні можливості та ресурси для організації тематичних турів по мікрорегіонах, пов’язаних з культурою вирощування винограду та виробництвом вина. У програму винного туристичного шляху Закарпаття входить екскурсія про історію виноробства та виноградарства, що містить численні легенди про вина та особливості культури їх споживання, проживання у заміських садибах, участь у мальовничому та яскравому святкуванні збору першого врожаю винограду, безпосередня присутність на всіх регіональних фестивалях вина, а також різні дегустації. На Закарпатті нараховується близько 50 дегустаційних залів, з наступною покупкою вин, що сподобалися гостям.